Саудитска Арабия „трябва да спре” усилията си да пречи на инициативите на Иран за намаляване на напрежението в Близкия изток. Това заяви външният министър на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф, цитиран от „Франс прес”.

През последните две години и половина Саудитска Арабия се противопоставя на дипломацията на Иран. Саудитска Арабия пречи на усилията ни и се противопоставя на ядреното споразумение, което е в съответствие с действията на Ционисткия режим, изтъкна той, имайки предвид Израел.

Саудитска Арабия влезе и в търговска война с Иран

Саудитска Арабия влезе и в търговска война с Иран

Техеран е отговорен за изостряне

Тази тенденция да се създава напрежение трябва да спре, призова той.

Външният министър на Ирак Ибрахим ал Джафари обяви, че Ирак ще посредничи в опит да се разреши дипломатическият спор между Техеран и Рияд, цитиран от световни агенции. Той изрази своя коментар по време на съвместна пресконференция със Зариф.

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Отношенията между двете страни

Създаването на напрежение не е знак на мощ, а на слабост”, уточни иранският топ дипломат.

Двамата дипломати обсъдиха „регионалните и международни проблеми”.

Правителството на Ирак поддържа тесни връзки с Техеран.

Бахрейн и Судан скъсаха отношения с Иран, ОАЕ - почти

Бахрейн и Судан скъсаха отношения с Иран, ОАЕ - почти

Бахрейн дава 48-часов ултиматум на дипломатическата мисия

Междувременно Оман изрази съжаление относно атаките срещу дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Иран във връзка с екзекутирането на шиитския духовник Нимр Нимр от Рияд, но не обяви, че отзовава посланика си от Ислямската република за разлика от други арабски държави.

Външното министерство на Оман съобщи, че действията срещу дипломатическите мисии са неприемливи и в същото време подчерта важността да се намерят нови правила, забраняващи намесата във вътрешните работи на страните, информира Оманската новинарска агенция.

В сравнение с останалите арабски държави Оман поддържа „добросъседски” отношения с Техеран.

По-рано американски официални лица обявиха, че държавният секретар на САЩ Джон Кери многократно е призовал Иран и Саудитска Арабия да разрешат дипломатическия спор.

Кувейт отзова посланика си от Иран

Кувейт отзова посланика си от Иран

Заради скандала със Саудитска Арабия

Припомняме, посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе подпалено в събота, след като шиитският мюсюлмански духовник Нимр ал-Нимр бе екзекутиран заедно с още 46 души. В отговор на това Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите отношения с Иран. Кралството бе последвано от Бахрейн, Кувейт и Судан. Обединените арабски емирства пък ограничиха броя на иранските дипломати в емирството и оставиха в Ислямската република шарже д'афер.

Разцеплението на шиити и сунити в исляма идва малко след смъртта на пророка Мохамед през 632 година. Сунитите са основният клон в исляма. Те съставляват между 85 и 90% от всички мюсюлмани по света. Двете групи споделят повечето основни вярвания и практики, но имат големи различия по отношение на доктрината, ритуалите, ислямските закони, теологията и религиозните организации.