Семе от памук расте на борда на лунохода "Чанъе-4". Кълновете са се появили от решетъчна структура във вътрешността на контейнер, след като по-рано този месец китайски кораб кацна на обратната страна на Луната, според снимки, предоставени от Института за напреднали технологии в университета Чонгиянг, съобщава "Гардиън".

"Това е първият път, когато хора правят експерименти за биологичен растеж на лунната повърхност", коментира Си Генгсин, ръководител на експеримента.

Растения са отглеждани на Международната космическа станция, но това е първият път, когато семе покълва на Луната.

Способността да се отглеждат растения в космоса се възприема като решаващо за дългосрочни космически мисии и установяването на човешки бази на други места в Слънчевата система, като Марс.

Китай публикува снимки от Луната

Китай публикува снимки от Луната

Снимките са разпространени от телевизия CCTV

Производството на храна в космоса, в идеалния случай чрез използване на локално добита вода, би означавало, че астронавтите биха могли да оцелеят далеч по-дълго, без да се връщат на Земята за доставки.

Сондата "Чанъе-4"- кръстена на китайската лунна богиня - направи първо в света кацане на обратната страна на Луната на 3 януари, което е важна стъпка в амбициите на Китай да стане космическа сила.

Учени от Университета Чонгиянг, проектирали експерименталната "мини лунна биосфера", изпратиха 18-сантиметров контейнер с въздух, вода и почва.

Вътре са поставени памук, арабидопсис (малка цъфтяща растение от семейство синапени), семена от картофи, както и яйца от плодови мухи и дрожди.

Образите, изпратени от сондата показват, че памукът расте добре, но засега нито едно от другите растения не е поникнало, допълва университетът.

"Чанъе-4" е оборудван с инструменти, разработени от учени от Швеция, Германия и Китай за изучаване на лунната среда, космическата радиация и взаимодействието между слънчевия вятър и повърхността на Луната.

Русия и Китай се договориха за съвместно изследване на Луната

Русия и Китай се договориха за съвместно изследване на Луната

Двете страни демонстрират топли отношения

Планирани са още четири лунни мисии, потвърждаващи старта на "Чанъе-5" до края на годината, която ще бъде първата сонда, която ще върне проби от Луната на Земята от 70-те години на миналия век.

"Експертите все още обсъждат и проверяват осъществимостта на следващите проекти, но се потвърждава, че ще има още три мисии след "Чанъе-5", каза Ву Янхуа, заместник-ръководител на Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Според него, мисията "Чанъе-6" ще бъде проектирана да върне проби от южния полюс на Луната и това ще бъде последвано от сонди, които ще извършат цялостни проучвания на района. Поредицата от мисии ще постави основата за изграждането на лунна изследователска база, вероятно използваща 3D технология за принтиране за изграждане на съоръжения.

Ву Янхуа обяви, че Китай ще изпрати сонда до Марс около 2020 година.

Русия помага на Китай за изграждане на орбитална станция до 2022 г.

Русия помага на Китай за изграждане на орбитална станция до 2022 г.

Русия е един от основните партньори на Китай в космическото сътрудничество