Сестрата на лидера на КНДР Ким Чен-ун се срещна с представители на Южна Корея на границата, за да поднесе цветя и съболезнованията на брат й във връзка със смъртта на бивша първа дама на южната съседка, информират "Ройтерс" и АФП.

Ким Йо-чен посети граничното селце Панмунджом в демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи, за да отдаде почит на бившата първа дама на Южна Корея И Хи-хо, вдовицата на бившия южнокорейски президент Ким Де-чун, обяви южнокорейски представител.

КНДР насмете САЩ за арогантната и едностранчивата им политика

КНДР насмете САЩ за арогантната и едностранчивата им политика

Държавната медия на КНДР призова САЩ да "се откажат от враждебната си политика" към Пхенян

И Хи-хо почина на 96-годишна възраст в Сеул в понеделник.

Ким Де-чун се опита да постигне по-добри отношения с КНДР и се превърна в първия южнокорейски лидер, който проведе среща с тогавашния лидер Ким Чен Ир през 2000 г.

Представители на Южна Корея разкриха, че Ким Йо-чен, която се появи преди 18 месеца като топ съветник на брат си, не носи конкретно послание или писмо за южнокорейския президент Мун Дже-ин. Двете страни разговаряха около 15 минути.

"Тя заяви, че се надява Югът и Северът да продължат да си сътрудничат, да запазят решимостта на И Хи-хо за помирение и сътрудничество между народите", поясни южнокорейски съветник по националната сигурност. Представителят добави, че сестрата на Ким Чен-ун основно е поднесла съболезнования.

Това е първият контакт на високо ниво между двете държави от месеци, отбелязва АФП.

В КНДР се надъхват да разчитат само на себе си

В КНДР се надъхват да разчитат само на себе си

Като погледнем пътя на развитие на нашата икономика, не е имало момент без натиска на империалистите със санкции

Говорител на Мун Дже-ин съобщи на брифинг, че Ким Йо-чен е казала, че брат й има "специално отношение" към И Хи-хо.

Посещението на Ким Йо-чен е проведено точно една година от първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур.