Северна Македония може да изпревари Сърбия по пътя си към еврочленство. Това смята еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от B92.

Хан повтори, че държавите от региона не могат да се присъединят към ЕС без да разрешат двустранните проблеми. Но според него Северна Македония е "положителен пример в региона, че проблемите могат да бъдат разрешени".

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи, обеща той

На събитие във Виена, посветено на "Новите перспективи пред Северна Македония", премиерът на балканската държава Зоран Заев подчерта, че споразумението между Скопие и Атина "може да насърчи Белград и Прищина да продължат диалога".

Хан отбеляза, че в момента Северна Македония е единствената държава на Западните Балкани, която няма спор със съседите си и е "по-стабилна от другите части на региона".

"Те постоянно ме питат кой първи ще се присъедини към ЕС, моят отговор е винаги един и същи - процесът се основава на заслуги, основава се на принципа на регатата и скоростта на присъединяване зависи от това кой постига най-голям напредък по този път", продължи той.

Заев поздрави "европейския президент на Северна Македония"

Заев поздрави "европейския президент на Северна Македония"

Стево Пендаровски спечели вчерашния балотаж

"Ние започнахме преговори със Сърбия и Черна гора, в момента тези държави официално са най-напред по този път, но това не изключва вероятността Северна Македония да навакса изоставеното, защото тя е единствената страна, която няма двустранни спорове със съседите си", обясни Хан.

"В стратегията на Европейската комисия за Западните Балкани ясно заявяваме, че ще приемем нови членки само ако няма двустранни конфликти. Ние не сме готови да внесем конфликти", обясни еврокомисарят.

Той добави, че в Северна Македония има политическа стабилност, защото опозицията е готова за диалог в парламента, което би искал да види и в другите държави от региона.