Джейкъб Чансли, известен като "Шамана на QAnon", се призна за виновен в петък по обвинението за участие в щурма срещу на Конгреса през януари, предаде CNBC. Това се случва близо осем месеца, след като мъжът придоби широка известност заради странния си вид, когато нахлу в Капитолия с много други поддръжници на експрезидента Доналд Тръмп.

Чансли, който е в затвора без гаранция от ареста си през януари, е изправен пред присъда до 20 години затвор по едно от шестте обвинения срещу него. Но 33-годишният мъж във Финикс, Аризона, вероятно ще получи по-малко тежко наказание от това, когато бъде осъден на 17 ноември. Прокурор каза, че грубото изчисление на тези насоки предполага затвор от 41 до 51 месеца затвор. Ще бъде приспаднато и времето, през което е бил в затвора след ареста му.

Съдия Ройс Ламбърт прие споразумението за признаване на вината на Чансли с прокурорите, след като постанови, че той е психически годен, за да разбере процеса. Адвокатът на Чансли Албърт Уоткинс отбеляза пред съдията, че клиентът му не е планирал участието си в бунта и не е проявил насилие. Психолозите в затвора преди това диагностицираха мъжа като страдащ от психични заболявания, включително шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност.

Двама участници в щурма срещу Капитолия получават до 6 месеца затвор за снимки

Двама участници в щурма срещу Капитолия получават до 6 месеца затвор за снимки

Снимали се в офиса на Пелоси и се признали за виновни в хулиганска проява

Ламбърт заяви, че ще се произнесе по искането за освобождаване по-късно.

Изслушването в петък се проведе дистанционно поради пандемията Covid-19.

Срещу близо 600 души бяха повдигнати обвинения по дела, свързани с бунта в Капитолия. Вече има и осъдени.

QAnon е широкообхватна и напълно необоснована конспиративна теория, която твърди, че президентът Тръмп води тайна война срещу елит от педофили, почитащи сатаната, в правителството, бизнеса и медиите.

Над 535 американци са обвинени за щурма на Капитолия на 6 януари

Над 535 американци са обвинени за щурма на Капитолия на 6 януари

10 нападателя се признаха за виновни, трябва да се идентифицират още 300