Хората може и да са се изморили от платформата Zoom за дистанционна и конферентна връзка, но шимпанзетата в две чешки зоологически градини тепърва започват да се забавляват с новата онлайн връзка на живо, информира "Ройтерс".

Заради липсата на контакти с посетителите, тъй като атракционите са затворени от декември във връзка с епидемията от коронавирус, шимпанзетата в Safari Park в Двур Кралове над Лабем и в зоологическа градина на около 150 километра в Бърно могат да се гледат всекидневно на живо на големи екрани.

Няма инциденти с неволно изключен звук, тъй като звукът е спрян, но приматите проявяват голям интерес, откакто стартира проектът през миналата седмица.

"В началото подходът им към екрана бе отбранителен или със заплашителни жестове, имаше взаимодействие", коментира Габриела Линхартова, уредник в Двур Кралове, на 135 километра източно от Прага.

"Оттогава те са в режим "Аз съм във филмите" или "Аз гледам телевизия". Когато видят напрегнати ситуации, те се надигат, както ние, когато гледаме спорт на живо", поясни тя.

Шимпанзетата също показаха друго човешко поведение като хапване, докато гледат към екраните.

Видеоконференциите, които също са излъчвани на страницата на Safari Park, се провеждат ежедневно от 08,00 часа до 16,00 часа до края на март, когато уредниците ще решат дали да продължи.