Върховният съд на Великобритания отхвърли обжалване на компанията за споделено пътуване Uber. Американската компания обжалва решение на британски трибунал по трудови спорове, че шофьорите на Uber трябва да бъдат категоризирани като работници с достъп до минимална заплата и платена отпуска, пише "Гардиън".

Шестима съдии единодушно взеха решение в подкрепа отсъждането на трибунала от октомври 2016 г., което може да засегне милиони работници в Gig икономиката (икономика на краткосрочни договори - Бел. ред.)

Голяма победа за компаниите Uber и Lyft на допитване в Калифорния

Голяма победа за компаниите Uber и Lyft на допитване в Калифорния

58% са гласували да се изключи

Върховният съд подчерта, че всеки опит на организации да изготвят изкуствени договори с цел избягване осигуряването на основна защита е невалиден и неприложим.

Съдиите разкритикуваха спорните договори, които Uber предлага на шофьорите си. Те не са убедени, че предлаганите договори от компанията отговарят на регулациите на транспортните власти в Лондон. Според тях действителността е, че с тези договори шофьорите получават ниско заплащане, работят дълги часове и са подложени на интензивен дигитален контрол.

Компанията повече не може да обжалва решението.

Случаят се връща в британския трибунал по трудови спорове, който ще реши каква да е компенсацията за работниците. Адвокатска кантора представлява повече от 2000 работници, свързани със случая. Те могат да получат компенсация до 12 000 лири.

Uber съкращава 400 служители

Uber съкращава 400 служители

Рестриктивната мярка засяга маркетинговия отдел

От Uber твърдят, че съдебното решение се отнася за малко работници.