Швеция нареди да бъде извършено допълнително разследване на щетите, нанесени миналия месец на двата газопровода "Северен поток". Това обяви прокурорът, отговарящ за случая, съобщава "Ройтерс".

Както Швеция, така и Дания заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Реших заедно с полицията по сигурността да извърша редица допълнителни проучвания на мястото на престъплението, посочи главният прокурор Матс Люнгквист и добави, че въоръжените сили също ще помогнат в разследването.

Експлозиите близо до остров Борнхолм в Балтийско море през септември предизвикаха огромни течове в тръбопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

Датската полиция разкри какво е причинило течовете от "Северен поток"
Обновена

Датската полиция разкри какво е причинило течовете от "Северен поток"

Предварителното разследване е установило "мощни експлозии"