Сирийски официални лица са дали предварително съгласие да участват в трибунала за военни престъпления по отношение на конфликта между Русия и Украйна. Това съобщи пред ТАСС външният министър на Донецката народна република Наталия Никонорова.

Тя допълни, че ще се присъединят и представители на Луганската народна република.

"По време на посещението ни в Сирия предложихме на президента Башар Асад да разгледа възможността за участие на Сирийската арабска република в международния трибунал и получихме предварително съгласие", подчерта Никонорова.

Сирия обмисля да разкрие свои посолства в ДНР и ЛНР

Сирия обмисля да разкрие свои посолства в ДНР и ЛНР

След като страната призна независимостта на двете сепаратистки републики

Тя отбеляза и че една от текущите основни задачи на външното министерство на ДНР е да създаде харта за международния трибунал, въз основа на която "ще се извършват всички процесуални действия, включително осъждането на виновните".

През май ръководителят на ДНР Денис Пушилин обяви, че се подготвят документи за провеждане на международен трибунал над украинските военнопленници, които се намират в ДНР.

На 29 юни Дамаск официално призна независимостта на ДНР и ЛНР, като сирийското външно министерство обяви, че ще бъдат установени контакти с републиките за съгласуване на параметрите на отношенията, включително дипломатическите.

Сепаратистите в Донецк готвят трибунал за военните от "Азовстал"

Сепаратистите в Донецк готвят трибунал за военните от "Азовстал"

Създаването му предстои