Сирийски бунтовници в Алепо предприеха голяма военна операция, целяща разкъсване на установената преди няколко седмици блокада от сирийските правителствени сили над контролираната от опозицията източна част на града, пише „Гардиън”.

Около 250 хиляди цивилни се предполага, че живеят в контролираната от бунтовниците територия. Районът е обект на интензивни въздушни удари от сирийски и руски бойни самолети.

Правителствените войски обсадиха източната част на Алепо, след като превзеха пътната артерия Кастело – единствената останала снабдителна линия от Турция към териториите на опозицията.

Асад: Сирийската армия е способна да удържи победа над тероризма

Асад: Сирийската армия е способна да удържи победа над тероризма

Сирийската арабска армия е била и остава стожер

Стотици бунтовници участват в офанзивата, разпростираща се по широк фронт. Бунтовници обявиха, че са изтласкали правителствени сили от територии в северната и южната част на града, поемайки контрол над райони, използвани като плацдарм за офанзива на лоялни бойци. Операцията започна в неделя вечерта – на връх 71 години от създаването на сирийската армия.

Активисти от опозицията в Алепо обявиха, че поддръжници на бунтовниците са запалили хиляди гуми в опит да попречат на придвижването на войската и да се ограничи видимостта на патрулиращите в небето руски и сирийски самолети.

Сирийският центъра за наблюдение на човешките права описа кампанията като най-голямата военна офанзива, започвана от бунтовниците срещу правителствените сили през последните години.