Около 19 900 души са загинали по пътищата на ЕС през 2021 г. Това показват окончателните данни за смъртните случаи, публикувани днес от Европейската комисия.

Това е увеличение с 6% в сравнение с 2020 г.

От ЕК уточняват, че увеличението следва безпрецедентния годишен спад от 17% между 2019 г. и 2020 г., силно повлиян от по-ниския трафик вследствие на ограничителните мерки заради пандемията.

През миналата година в целия ЕС е имало средно 45 смъртни случая по пътищата на един милион жители (от 20/милион в Швеция и 22/милион в Дания до 81/милион в България и 92/милион в Румъния).

Предварителните данни за първите седем месеца на 2022 г. показват средно увеличение с над 10% на смъртните случаи по пътищата спрямо същия период на 2021 г.

С 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на 2022 спрямо 2021 г.

С 34% повече са загиналите в ПТП за първото тримесечие на 2022 спрямо 2021 г.

Институтът за пътна безопасност настоява премиерът да предприеме спешни действия

От ЕК обаче посочват, че настоящата тенденция все още е под равнищата отпреди пандемията.

Като част от своята стратегия "Нулева смъртност" Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки по цялостен подход за безопасна система, включващ безопасни превозни средства, безопасна инфраструктура, безопасно използване на пътищата и по-добри грижи след произшествието. Този модерен подход е широко приет като най-доброто средство за подобряване на пътната безопасност.

Данните бяха обявени по време на ежегодните награди за високи постижения в областта на пътната безопасност под домакинството на ЕК, с които се отличават иновативни проекти в цяла Европа.

България начело в ЕС по загинали в катастрофи

България начело в ЕС по загинали в катастрофи

Това показват последните данни на Евростат