Учение на армията на Обединеното кралство беше спряно, след като група мигранти прекосиха Канал на моторна лодка и след това кацнаха на стрелбището на Министерството на отбраната в графство Кент на фона на ученията, предаде "Спутник".

Daily Mail цитира говорител на министерството на отбраната, който казва, че "стрелбата е спряна за два часа" и че "поделение на териториалната армия по това време е било на полигона".

Представител на полицията в Кент от своя страна заяви пред вестника, че "са съдействали на граничните сили и други партньорски агенции след доклад за заподозрени мигранти, забелязани в близост до Dungeness.

Изявлението е направено, след като група от 16 лица, търсещи убежище, са преминали 33 мили (33 километра) през Ламанша, преди да влязат в Ромни блата, слабо населена влажна зона в Кент, където се провежда учението.

След това са извикани полицейски и имиграционни служители, за да задържат мигрантите, които са слезли от моторната лодка и са се втурнали навътре, което е накарало резервното подразделение на британската армия временно да спре стрелбата.

Предполага се, че на борда на кораба е намерен албански паспорт, сред изхвърлените спасителни жилетки, което допълнително поражда опасения, че контрабандни банди от Албания продължават да извършват незаконните пресичания.

В това отношение Telegraph съобщава, че кацането "ще породи сериозни въпроси пред служителите на Министерството на вътрешните работи, тъй като лодката, с която групата е пътувала, е оборудвана с двигател с мощност 300 к.с.

Миналата седмица стана ясно, че Великобритания се готви да използва мрежи за рутинно "деактивиране" на лодки, пренасящи мигранти през канала.

Правителството на Обединеното кралство използва кампании в социалните медии, за да призове бъдещите мигранти в Африка и Близкия изток да поискат убежище в първата сигурна държава, в която пристигат, вместо да рискува живота си в "невероятно опасно пътуване" до достигнете Великобритания нелегално

Около 7 173 мигранти досега са преминали през Канала през Обединеното кралство през тази година, което е значително увеличение в сравнение с цялата 2019 г., когато поне 1850 бежанци са влезли в страната, използвайки една от най-натоварените пътни платна в света.