Сръбски генерал предложил да се свали хеликоптерът със Слободан Милошевич, информира B92.

Бившият началник на генералния щаб на югославската армия Небойша Павкович заяви пред Balkan Info, че е предложил на тогавашния президент Воислав Кощуница (2000 - 2003 г.) да свалят хеликоптер, превозвал бившия президент Слободан Милошевич.

Информацията е съобщена от всекидневника "Блиц".

Вестникът припомня в статията си, че генерал Павкович е признат за виновен по обвинения във военни престъпления в Косово от трибунала в Хага. Изданието отбелязва, че този коментар е направен в затвор във Финландия.

Генералът е описван като един от ключовите играчи около Милошевич по време на войната в Косово. Павкович разказа за нощта преди предаването на Милошевич на трибунала.

"Кощуница ми се обади и ме попита какво се е случило. Аз му казах: "Тъкмо получих информация. Хеликоптерите са подготвени. Милошевич е подготвян", разказа Небойша Павкович.

"Той (Кощуница) ме попита дали можем да го предотвратим. Аз му отговорих: "Можем. Позволи да се свали хеликоптерът или да се принуди да кацне. Издай заповед. Той не се обади повече", добави Павкович, който по това време беше началник на генщаба.