60 милиарда долара щети е понесла Украйна от началото на войната с Русия, започнала на 24 февруари. Това сочат разчети на Световната банка.

Изчисленията на институцията се базират на "груби" изчисления за разрушената и повредена инфраструктура в страната. Те бяха изнесени на президента на Световната банка Дейвид Малпас в рамите на конференция, посветена на финансовия ефект от военния конфликт, в който освен него участва и финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, съобщава "Ройтерс" Посочената сума се очаква да нараства, предупреждава Малпас.

Световната банка удря Русия с военен данък?

Световната банка удря Русия с военен данък?

Приходите ще се използват за възстановяването на Украйна

От своя страна първият финансист на САЩ Йелън изрази амбициозна цел - Русия да плати за възстановяването на Украйна "по един или друг начин". "Видно е, че разходите за възстановяване на Украйна ще бъдат огромни", каза тя. Същевременно обаче да бъдат ползвани руските валутни резерви, значителен дял от които към момента са в САЩ, би било "много сериозна стъпка", ефектите от която следва да бъдат обсъдени на международно ниво.

В конференцията онлайн се включи и президентът на Украйна Владимир Зеленски, който поиска от световния финансов елит 7 милиарда долара месечно, за да бъдат покрити щетите от войната. "И ще се нуждаем от стотици милиони долари, за да възстановим всичко това по-късно", цитира "Ройтерс" думите му.

Украинският държавен глава също така призовава световната общност Руската федерация да бъде изключена незабавно от световните финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд.