Редица настоящи и бивши световни лидери почетоха с изявления паметта на принц Филип. Припомняме, че съпругът на британската кралица Елизабет II си отиде след дълго боледуване само 2 месеца, преди да навърши 100 години.

По време на управлението на Елизабет II Филип оглавява различни британски и международни организации, включително Световния фонд за дивата природа (WWF), и заема други почетни длъжности - от маршал на ВВС до лорд-адмирал. Той се занимава активно с климатичните изменения.

Оттегля се от активно участие в обществения живот през 2017 година, но намира начин да работи за различни каузи и от дистанция.

Именно тези негови активности подчертават в изявленията си лидерите, сред които на първо място британският премиер Борис Джонсън и предшествениците му на поста - Дейвид Камерън, Тереза Мей и Тони Блеър.

Испанският крал Фелипе и кралица Летисия изразиха скръбта си от загубата.

Американският президент Джо Байдън и неговите предшественици Доналд Тръмп, Барак Обама, Джордж Буш, Бил Клинтън и Джими Картър също отбелязаха тази дълга и забележителна служба на британския народ, както и споделиха лични впечатления от контактите си с покойника.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският държавен глава Еманюел Макрон, руският президент Владимир Путин, израелският премиер Бенямин Нетаняху и германският канцлер Ангела Меркел също изказаха своите съболезнования.

Почина съпругът на кралица Елизабет II принц Филип

Почина съпругът на кралица Елизабет II принц Филип

Трябваха му още два месеца, за да навърши 100 години

Херцогът на Единбург ще бъде запомнен като високо почитан, активен общественик и деятел във Великобритания, в Британската общност и в света. Приемете дълбоката признателност към делото на Принц Филип от хилядите български младежи - участници в създадената от него международна Младежка програма "Награда на Херцога на Единбург", за неговите грижи и отговорност за бъдещето на младите хора". Това посочи държавният глава Румен Радев в съболезнователния адрес до Нейно Величество Елизабет II.

Лондон призова желаещите да отдадат почит на Филип да не се струпват по време на траурните церемонии, тъй като ще се нарушат наложените правила срещу разпространението на коронавируса.

Филип ще бъде погребан с кралски, а не държавни почести.

Той е живял по-дълго от всеки друг мъж в британското кралско семейство в историята.

Принц Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 г. Получил образование във Франция, Англия, Германия и Шотландия, той се присъединява към британския кралски флот през 1939 г. През тази година той започва да си кореспондира с младата принцеса Елизабет, негова трета братовчедка (и двамата са пра-правнуци на кралица Виктория и принц Алберт) и наследник на британския трон, след като я среща няколко години преди това.

След като Втората световна война приключва, принц Филип поиска разрешение от крал Джордж VI да се ожени за дъщеря му принцеса Елизабет, което монархът даде. Бракът им продължи 73 години.

Преди да се ожени за наследницата на британския престол, Филип премина от православието в англиканството и се отказа от титлите, като получи в замяна титлата херцог на Единбург. Титлата британски принц беше присъдена на Филип едва през 1957 г.