Световните лидери вече започнаха да поздравяват демократа Джоузеф Байдън за победата на изборите в САЩ, съобщиха информационните агенции.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, един от първите, които разпространиха изявление по повод, обаче отбеляза, че новият държавен глава ще трябва да се справи с най-големите предизвикателства в света.

В изявление Трюдо подчерта, че ще работи със Съединените щати за напредък в мира и приобщаването, икономическия просперитет и климатичните действия по целия свят.

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ
Обновена

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ

Байдън спечели в Пенсилвания

От Европейския съюз също поздравиха новия лидер.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че това е "Страхотен ден за САЩ и Европа и очакваме да работим заедно за възстановяване на нашето партньорство".

Светът се нуждае от силна връзка между Европа и САЩ - особено в тези трудни времена. Очакваме с нетърпение да работим заедно за борба с COVID-19, изменението на климата и да се справим с нарастващото неравенство. Това написа в "Туитър" председателят на европарламента Давид Сасоли.

ЕС и САЩ са приятели и съюзници, нашите граждани споделят най-дълбоките връзки. Очаквам с нетърпение да работя с новоизбрания президент Байдън, заяви председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

ЕС е готов да се ангажира за силно трансатлантическо партньорство, декларира и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Американската общественост реши. Джо Байдън ще бъде 46-ият президент на Съединените американски щати, написа германският канцлер Ангела Меркел.

Имаме много да направим, за да преодолеем днешните предизвикателства. Да работим заедно!, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Джо Байдън е истински приятел на Гърция и съм сигурен, че под неговото председателство отношенията между нашите страни ще станат още по-силни, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Британският премиер Борис Джонсън изрази надежда за добро сътрудничество, както е било и досега.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър също се включи в Twitter, за да сподели своите поздравления.

Тръмп не планира да кани Байдън в Белия дом

Тръмп не планира да кани Байдън в Белия дом

По традиция в Овалния кабинет е организирана среща

"Той проведе кампания за ценностите, които ние в Обединеното кралство споделяме - благоприличие, почтеност, състрадание и сила", каза той за Байдън.

Шотландските националисти реагираха с оптимизъм на новината и изразиха надежда с Байдън начело САЩ да бъдат по-добър съюзник за тяхната кауза за независимост. Това заяви първият министър Никола Стърджън.

Арабски лидери поздравиха Байдън и изразиха надежда за връщане на необходимия баланс в отношенията между САЩ и региона.

Палестинците приветстваха поражението на американския президент Доналд Тръмп, като "краят на най-лошата ера" за палестинската кауза.

Българският премиер Бойко Борисов също отправи поздрави.