Лидерът на либералната Свободна демократическа партия на Германия съобщи, че партията му ще участва в коалиция с консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, ако има промяна в посоката на правителствената политика, информира Ройтерс.

Консервативният блок на Меркел остава най-големият след изборите в неделя, но се нуждае от подкрепата на други партии, за да състави коалиция. На този етап най-реалистичният вариант е коалиция със свободните демократи и Зелените.

Меркел печели, Меркел губи

Меркел печели, Меркел губи

Тя гледа напред, защото избирателите са ѝ поръчали пак да управлява...

Но двете партии не са съгласни с няколко политики на консерваторите - данъците върху производителите на енергия, Европа и миграцията, което усложнява възможността за формиране на коалиция "Ямайка".

Меркел обяви възможните коалиционни партньори

Меркел обяви възможните коалиционни партньори

Всички партии са способни да се присъединят към коалиция

Друго усложнение е, че консервативният блок е съставен от две партии - християндемократите и Християнсоциалният съюз, който представлява пречка за коалиционна сделка.

Някои хора превъзнасят "Ямайка" като романтичен политически проект, каза лидерът на свободните демократи Кристиан Лиднер пред всекидневника "Велт".

"Истината е, че има аритметическо мнозинство, но четирите партии с имат свои мандати. Остава да се види дали могат да се съюзят без противоречия и в интерес на страната", добави той.

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

За първи път крайнодясна партия в Бундестага от 1945 г.

"Политиката не е математика", подчерта Линднер и добави, че ако има съмнения, партията му ще остане в опозиция.

"Всеки трябва да е наясно, че свободните демократи няма да се присъединят към коалиция, ако няма промяна в курса на германската политика", закани се политикът.

Свободните демократи подкрепят "Европа на няколко скорости", което е в противоречие с позицията на консерваторите. Зелените пък отхвърлят разделение в Европа.

Консервативният блок на Меркел печели изборите, според официални неокончателни резултати

Консервативният блок на Меркел печели изборите, според официални неокончателни резултати

Предстоят тежки седмици на преговори за правителство

Линднер, който заяви по време на предизборната кампания, че Гърция трябва да напусне еврото, обяви в понеделник, че партията му може да не се съгласи на общ бюджет на еврозоната.