Комитетът по извънредните ситуации на Световната здравна организация ще проведе среща в четвъртък за трети път за седмица, съобщават световни агенции.

Комитет ще прецени дали е необходимо да се обяви международно извънредно положение в сферата на общественото здраве заради разпространението на новия коронавирус.

Финландия потвърди първи случай на коронавирус

Финландия потвърди първи случай на коронавирус

Рискът да се разпространи заболяването във Финландия все още е малък

В съобщение на организацията се казва, че Комитетът ще посъветва генералния директор дали вирусът представлява заплаха и какви препоръки трябва да се направят. Съобщението е публикувано преди пресконференция на експерта от СЗО Майк Райън, който посети Китай.

Комитетът по извънредните ситуации, в който участват 16 независими експерти, на два пъти отказа миналата седмица да обяви международно извънредно положение. Но шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който наскоро се върна от визита в Китай, написа в "Туитър", че ще свика Комитета, за да се обсъди дали да се вземе решение.

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

Организацията коригира оценката си

Решението да се свика среща предимно се основава на увеличения брой на случаите, на доказателствата, че се предава от човек на човека и че има случаи и извън Китай.

До момента в 15 държави има случаи на коронавирус. Най-малко 132 души са починали от вируса, а повече от 6000 са заболели.

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви

Очакват разпространение на вируса и препоръчват предварителни мерки