Светът не е във втора вълна на коронавирусната инфекция, все още не е преминала първата, предупреди водещият експерт на СЗО по извънредните ситуации Майк Райън.

Опасенията от втора вълна на COVID-19 накараха китайские власти да затворят шест големи пазара за хранителни продукти в Пекин в петъчния ден, предаде Reuters.

Същевременно Индия, която започна да отменя ограниченията, регистрира рекордно нарастване на броя на заразените за денонощие.

В САЩ няколко щата съобщиха за бързо увеличаване на броя на пациентите в болниците.

Коронавирусът се разпространява сред пакетиращите плодове и зеленчуци в САЩ

Коронавирусът се разпространява сред пакетиращите плодове и зеленчуци в САЩ

Увеличават се болните във ферми, отразява се на производство и доставки

Световната здравна организация отправи предупреждение, че пандемията от коронавирусна инфекция е далече от своя край.

"С облекчаването на противоепидемичните мерки много страни неизбежно ще се сблъскват с поява на нови огнища на заразата - както вече се случва в Южна Корея, Япония, Сингапур, Иран и някои други страни", коментира директорът на СЗО Тедрос Гебреисус.

Три четвърти от новозаразените с коронавируса са от 10 страни

Три четвърти от новозаразените с коронавируса са от 10 страни

Концентрирани главно в Америките и Южна Азия

Водещият експерт Майк Райън посочи, че по-бедните страни от "глобалния юг" - Африка, Латинска Америка, Южна Азия - изобщо са далече от пълната победа над пандемията. По думите му, "това не е втора вълна на заразяване", тъй като все не сме се справили напълно с първата.

Представителите на СЗО подчертават, че най-бедните страни се нуждаят от международна помощ за предотвратяване на икономически колапс. В това отношение става дума и за програми за преструктуриране или опрощаване на външните дългове на редица африкански държави.

Вече над 70 000 починали от COVID-19 в Латинска Америка

Вече над 70 000 починали от COVID-19 в Латинска Америка

Мексико счупи рекорда за официално регистрирани заразени за период от 24 часа