Танкове стреляха по цели, а изтребители прелитаха във въздуха при най-новите бойни учения на армията на Тайван след седмици на дрънкане на оръжия от страна на гигантския й съсед Китай, съобщава "Ройтерс".

Пекин, който твърди, че демократично управляваният остров е негова територия, провеждаше учения в близост след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналия месец.

Тайван, който отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, неведнъж е подчертавал спокойната си реакция на действията на Пекин, но е предупреждавал и че има решимостта и способността да се защити, ако се наложи.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова

Обучението за бойна готовност на земята е основно задължение на въоръжените сили, както и нещо, което трябва да правим всеки ден и във всеки един момент, заяви говорителят на Министерството на отбраната Сун Ли-фанг.

По отношение на отбранителните операции в Тайван и отдалечените му острови, провеждаме ученията си с нагласата да реагираме на заплахите според терена и да сме в състояние да се водим сражения навсякъде, за да изпълним задължението си за повишаване на военната готовност, поясни той.

Въпреки че въоръжените сили на Тайван са добре оборудвани, те са далеч по-малобройни от тези на Китай. Президентът Цай Инуън ръководи програма за модернизация и превърна увеличаването на разходите за отбрана в свой приоритет.

Тайван сключва сделка за оръжия със САЩ в размер на 1.16 млрд. долара

Тайван сключва сделка за оръжия със САЩ в размер на 1.16 млрд. долара

Сделката включва 60 противокорабни ракети "Харпун"