Тайвански дипломат свърши в болница във Фиджи този месец, след като двама китайски дипломати нахлули на прием в опит да съберат информация кой присъства. Това съобщи Министерството на външните работи на Тайван, предаде "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че случилото се е необичайна ескалация на напрежението.

Съветник на Белия дом: Тайван да се готви да отблъсне китайска инвазия

Съветник на Белия дом: Тайван да се готви да отблъсне китайска инвазия

РВД в Хонконг предупреди Тайван да не лети до островите Пратас заради "опасни дейности" под 26 000 фута

Китай обаче оспорва информацията на тайванското правителство.

Азиатският гигант притиска Тайпе да приеме китайския суверенитет. Тихият океан е голям източник на съревнование между двете, където Тайван има дипломатически отношения с четири държави, но не и с Фиджи. Китай твърди, че Тайван е китайска провинция, която няма право да установява отношения с други държави.

Тайванското външно ведомство уточни, че инцидентът се е случил на 8 октомври вечерта по време на прием, организиран от тайванското представителство във Фиджи по повод Националния ден на Тайван. По време на мероприятието двама китайски дипломати се опитали да направят снимки и да съберат информация за присъстващите. Възникнала физическа разправа след опит на тавайнски дипломати да им попречат да влязат вътре. Тайвански дипломат е приет в болница с контузия на главата, добави ведомството.

Китайското посолство във Фиджи отхвърли позицията на Тайпе и отбеляза, че са поискали от полицията във Фиджи да проведе разследване.

Китай призова САЩ да спрат с доставките на оръжия за Тайван

Китай призова САЩ да спрат с доставките на оръжия за Тайван

Напрежение между Пекин и Вашингтон

В съобщението посолството пояснява, че персоналът от търговското представителство на Тайпе във Фиджи е действал провокативно към китайски служители на посолството, които са изпълнявали официалните си задължения на обществено място. Допълва се, че един китайски дипломат е пострадал.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай коментира, че изявленията на Тайван са като "крадеца вика - дръжте крадеца".