Северозападна Европа отчита сериозен дефицит на пряка слънчева светлина през тази зима заради гъсти облаци и продължително ниско атмосферно налягане от края на ноември, пише "Гардиън".

Тази зима е на път да се превърне в една от най-мрачните, които са регистрирани.

В Брюксел през декември е имало едва 10 часа и 31 минути пряка слънчева светлина, докато в Лил, Франция, през първата половина на януари едва два часа и 42 минути.

Кралската метеорологична служба на Белгия обяви декември 2017 г. за "втория най-мрачен месец от 1887 г.", когато започват да се правят подобни изследвания. През 1934 г. са регистрирани едва 9 часа и 30 минути слънчева светлина.

Френският регион О дьо Франс е по-добре със своите 26 часа слънце през декември, но далеч от нормалното ниво от 48 часа за този период. Но метеоролозите във Франция описват като изключение отчетените повече от 2 часа слънчева светлина от 1 до 13 януари в Лил. Средните стойности за януари са 61,4 часа. Предишното дъно е през 1948 г. - 13 часа.

В град Руан, Нормандия, ситуацията е още по-тежка през първата половина на месеца, тъй като са регистрирани само 2,5 часа слънце в сравнение с нормата от 58,6 часа за месец, докато в Париж се съобщава само за 10 часа - средното ниво за януари е 62,5 часа.

Дори и в Южна Франция слънчевата светлина е "изчезнала". През първата половина на януари в Бордо и Марсилия е имало респективно само 10,3 и 26,9 часа слънчева светлина в сравнение със средните за месеца - 96 и 92,5 часа.

Френският регионален вестник La Voix du Nord пък пита къде е слънцето и дали не е отвлечено.

Здравни експерти отбелязват, че липсата на слънчева светлина може да доведе до сезонна депресия. Симптомите включват липса на енергия, желание за сън и чувство за по-голяма нужда от захар и мазнини.

Но жителите на Северозападна Европа могат да се смятат за късметлии. В Москва са регистрирани едва 6 минути пряка слънчева светлина за целия декември, подобрявайки предишния рекорд от 3 часа през 2000 г.

Средните стойности в руската столица през декември са 18 часа.