Тексаският оператор на електрически мрежи (ERCOT) е направил грешка в ценообразуването за 16 милиарда долара през седмицата на зимната буря, довела до прекъсване на електрозахранването в щата, съобщи Potomac Economics, която наблюдава енергийния пазар на щата, съобщава "Ройтерс".

ERCOT поддържа пазарни цени за електроенергия твърде високи за повече от един ден след приключване на мащабното прекъсване на тока късно на 17 февруари, заяви Potomac Economics, независимият пазарен наблюдател на Комисията за обществени комунални услуги в Тексас, която контролира ERCOT.

Сагата с огромните сметки за ток в Тексас продължава

Сагата с огромните сметки за ток в Тексас продължава

Цунами от големи сметки, щати започват да разследват дерегулирания енергиен пазар

"За да се изпълни заповедта на Комисията, ценовата намеса, която повиши цените до VOLL (стойност на изгубения товар), трябваше да приключи незабавно", каза Potomac Economics.

"Въпреки това, ERCOT продължи да държи цените на VOLL, като надува цената за внедряване на надеждността в реално време за допълнителни 32 часа до сутринта на 19 февруари", като решението води до 16 милиарда долара допълнителни разходи.

Констатациите на Potomac Economics бяха съобщени първи в четвъртък от Bloomberg и Texas Tribune.

Отделно рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи ERCOT с една степен от A1 до Aa3 и в четвъртък ревизира кредитната перспектива на мрежовия оператор до "отрицателна".

Тексасци с конспирация - горят сняг, за да докажат, че е фалшив

Тексасци с конспирация - горят сняг, за да докажат, че е фалшив

Снегът бил фалшив или конспиративно "създаден от правителството", а Байдън променял въздушни течения

В сряда бордът на ERCOT отстрани главния изпълнителен директор Бил Магнес, тъй като последствията от липсата на ток оставиха жителите и без топлина, електричество или вода в продължение на дни.

Бурята в средата на февруари временно спря половината централи в щата, предизвиквайки прекъсвания, милиони хора останаха без ток, а цените на електроенергията се повишиха до над 10 пъти по-голяма от нормалната.

Много от директорите на ERCOT подадоха оставки през последната седмица, а шефът на държавната комисия за комунални услуги, която контролира ERCOT, подаде оставка в понеделник.

Путин: Енергията от невъзобновяеми източници спаси замръзналите вятърни турбини в Тексас

Путин: Енергията от невъзобновяеми източници спаси замръзналите вятърни турбини в Тексас

Посочва Тексас като урок как Русия да развива богатите си на енергийни източници региони