Невъзобновяемата енергия е използвана за задействане на замразени вятърни турбини в Тексас миналия месец, заяви руският президент Владимир Путин във вторник, цитиран от Moscow Times.

Безпрецедентна зимна буря в южната част на САЩ извади от строя половината от вятърните турбини, както и капацитета за природен газ и въглища.

Експерти и държавни служители заявиха, че заледените вятърни турбини са виновни за това, че милиони тексасци остават без ток и питейна вода, теория, която според експертите е подвеждаща.

Путин, чиято страна е водещ производител на изкопаеми горива, посочи Тексас като урок за това как Русия трябва да подходи към развитието на своите богати на енергийни източници региони.

Сагата с огромните сметки за ток в Тексас продължава

Сагата с огромните сметки за ток в Тексас продължава

Цунами от големи сметки, щати започват да разследват дерегулирания енергиен пазар

"Тексас замръзна, когато беше студено", обясни Путин по време на видеоконференция с лидери на въгледобивната индустрия.

"Те трябваше да използват методи, които са далеч от опазването на околната среда, за да затоплят вятърните мелници", добави той.

Путин заяви, че случаят подчертава необходимостта Русия да "внимателно проучи всеки възможен сценарий, за да осигури стабилен растеж на нашите въгледобивни региони".

Кремъл по-рано посочи прекъсването на електрозахранването в Тексас, когато реагира на планове на администрацията на Байдън да наложи санкции на газопровода "Северен поток 2", доставящ природен газ за Германия.

Путин редовно критикува глобалните инициативи за зелена енергия, въпреки че Русия е подписала Парижкото споразумение за климата, твърдейки че слънчевата и вятърната енергия могат да "върнат човечеството в пещерите".

Тексасци с конспирация - горят сняг, за да докажат, че е фалшив

Тексасци с конспирация - горят сняг, за да докажат, че е фалшив

Снегът бил фалшив или конспиративно "създаден от правителството", а Байдън променял въздушни течения