Премиерът на Великобритания Тереза Мей раздели топ екипа си от министри на две работни групи, за да изгладят различията за Брекзит, информира БиБиСи.

Кабинетът е разделен конкретно, за да постигне съгласие за бъдещото митническо споразумение с ЕС.

Поддръжниците на Брекзит, в които влиза и външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън, са против предпочитания от Мей вариант за "митническо партньорство", който се подкрепя от министрите, които гласуваха за оставане в ЕС.

Консерватори с ултиматум към Мей за Брекзит

Консерватори с ултиматум към Мей за Брекзит

Плашат я с падане на правителството

Джонсън настоява за модел, който разчита на технология за минимизиране на митническите проверки.

ЕС се съмнява дали двете опции ще работят.

Министър-председателят обяви, че е необходима допълнителна работа за намиране на решение, което ще гарантира търговия с ЕС без необходимостта от "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Тя е под натиск да намери решение, за да бъде представено на следващия кръг преговори за Брекзит.

Камарата на лордовете отново поряза британското правителство за Брекзит

Камарата на лордовете отново поряза британското правителство за Брекзит

Британското правителство загуби гласуване на поправка

Джонсън и финансовият министър Филип Хамънд, които се смята, че оглавяват двата лагера, няма да участват в двете работни групи.

Едната група ще обсъди "митническо партньорство", което предвижда Великобритания да събира митата от името на ЕС, но няма да са необходими нови проверки по границата.

Другата група пък настоява за "максимално улеснение" - решение, което ще се базира на използване на технология за минимизиране необходимостта от гранични проверки след Брекзит.

Лейбъристите подкрепят нов митнически съюз с ЕС след Брекзит, което според тях се поддържа от търговските и индустриални съюзи в страната.