Заедно сме по-силни от Русия и Китай. В ЕС има приятели на руския президент Владимир Путин като евродепутата Найджъл Фараж, италианския вицепремиер Матео Салвини, австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе. За пръв път в историята президент на САЩ иска слаба и разединена Европа. Трябва да бъдем твърди срещу Путин, призова Франс Тимерманс от ПЕС.

В дебат участваха Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ска Келер (Европейска зелена партия) и Нико Куе (Европейска левица).

Следващата седмица Европа ще реши своята съдба за следващите пет години. Това заяви за дебатите за бъдещето на ЕС Франс Тимерманс, издигнат от ПЕС. Той акцентира върху социалните проблеми на континента като социалното неравенство, отстъплението в прилагането на върховенството на закона. От своя страна Манфред Вебер от ЕНП подчерта постигнатото през изминалите години и това е залог, че Европа, единна може да намира решение. Ян Захрадил от Алианса на европейските консерватори и реформисти подчерта, че бъдещето на Европа е в прехвърлянето на повече права на страните - членки вместо да се търси централизация.

Мергрете Вестегер от Алианса на либералите припомни, че ЕС предлага ясен модел за съвместно мирно съжителство между различни хора и култура. Нико Куе от Европейската левица призова да се зачитат заветите на Френската революция за свобода, равенство и братство.

Миграцията не е заплаха, а възможност за развитието на Европа, припомни Нико Куе. Той припомни, че баща му е бил бежанец от диктатурата на Франко и е намерил спасение в Белгия.

Дебатът за миграцията сред кандидатите предизвика разгорещени спорове.

Ян Захрадил, посочи, че иска да види приемния център за бежанци в Африка, за да спре контрабандата на хора.

Всеки път, когато човек умира в Средиземно море, Европа губи част от душата си, репликира Франс Тимерманс. Той осъди политиката на италианското правителство да наказва рибарите, които спасяват давещи се бежанци в морето.

Трябва да се борим с трафика на хора и да имаме центрове за прием извън Съюза, за да успеем. Трябва да сключим споразумения за репатриране с други страни и да имаме тясно сътрудничество с тях, повтори Ян Захрадил.

Моят канцлер Ангела Меркел показа, че можем да поемем отговорност и да бъдем част от споразумение с Турция, похвали се Манфред Вебер.

Въпреки това съм съгласен с Вебер, че се нуждаем от план за Африка. Нуждаем се от солидарност в Европа, ако не покажем друга солидарност, скоро ще видим отново границите да се издигат в Европа, а ние не искаме това, каза Франс Тимерманс.

Вебер посочи, че Европа, а не трафикантите, трябва да контролира кой влиза в Европа. Ян Захрадил се обяви твърдо срещу политиката на квотите за бежанци, защото те са разделили допълнително Изтока и Запада в Европа.

Франс Тимерманс призова с данъци да се облага керосина и повече компании, за да може Европа да се справи с глобалното затопляне.

Ян Захрадил припомни, че идва от Централна Европа. Преди 30 - години бил известен с индустриалното си замърсяване. Днес то е намалено шоково. Това се дължи на въвеждането на технологии, които са подкрепени от обществото и управляващите.

Вебер посочи, че вярва повече в иновациите и развитието на технологии, отколкото на глобите и наказанията. Трябва да се стимулира обществото да разбира проблемите и да търси решение.

Нужен е план "Маршал" за Африка за контрол на миграцията, заяви водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия.

Той акцентира върху нуждата от увеличаване на правомощията на Фронтекс и засилване на охраната на външните граници.

Манфред Вебер изложи своята визия за икономическата "отговорност" и стабилността в Блока.

Но пламенният Франс Тимерманс каза, че нищо по-малко от общоевропейската минимална заплата ще създаде икономически растеж.

За огромни възгласи от страна на публиката той също така призова схемата "Еразъм" да бъде разширена до всеки младеж лично в Европа.

Нико Кю, ръководител на групата на европейската левица, заяви, че ЕНП и партньорите са били на власт от дълго време и са били "напълно готови за работа" за справяне с младежката безработица. "Трябва да сложим край на несигурната работа, да се върнем към правилните трудови договори... и се нуждаем от минимална заплата, за която си струва да станем сутрин."

Ръководителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил заяви, че ЕС трябва да отстъпи и да позволи на бизнеса да създава работни места.

Той каза, че "старата и остаряла схема на все по-тесния съюз" на Юнкер е приключила и предложи ЕС, който е "мащабен, гъвкав, децентрализиран и който уважава всички свои членове, големи или малки".

Брюксел трябва да "прави по-малко, но по-добре", каза Ян Захрадил.

Ска Келер от Европейската зелена партия заяви, че строгите мерки са "голяма грешка" и "удар за това европейско обещание, че ще създадем заедно просперитет".

Тя също така оспори други кандидати, които предложиха по-дълги срокове за намаляване на въглеродните емисии. "Не можем да правим компромис с климата и да кажем" изчакайте малко ", каза Келър. "Ние знаем нещата, които трябва да направим, просто трябва да ги направим, но други групи са гласували против този напредък."

Маргрет Вестагер от Алианса на либералите и демократите за Европа заяви, че приоритетът на Европа трябва да принуждава компании като Amazon да плащат справедливия си дял от данъка. "За мен един данъчен рай е място, където всеки плаща данъците си", каза тя.

Франс Тимерманс призова да се върне европееца в дебата за бъдещето на Европа. Ян Захрадил даде пример с родината си Чехия, където 70% подкрепят ЕС, но 75% не искат да приемат еврото. Нужен е да се намери баланс, призова представителят на консерваторите.

Гласувайте, за да бъдете чути. Ако не гласувате, някой друг ще открадне гласа ви. Не бъдете безразлични, призова Франс Тимерманс. Вебер призова за силна и демократична Европа.

Има надежда за по-добро бъдеще, но трябва да се действа, призова Ска Келер.