Титан и Адриана са два кораба, изгубени наскоро в морето, на четири дни и 4000 мили един от друг. Петимата мъже, за които се смята, че са загубили живота си на Титан, получават широко отразяване в медиите по целия свят. Междувременно около 700 загинали при потъването на Адриана край бреговете на Гърция, предимно жени и деца, са по същество забравени, пише Democracynow.

Пътниците на Титан бяха богати; двама бяха милиардери. Всеки от тях е платил $250 000 за приключението на живота си, дълбоководно гмуркане, за да видите останките на Титаник, "непотопяемия" пътнически кораб, който потъна през 1912 г., след като се удари в айсберг. Онези, натъпкани на раздробената рибарска лодка "Адриана", търсеха не приключение, а убежище от война, бедност, изменение на климата или някоя от многото други животозастрашаващи кризи, които принуждават хората да напуснат домовете си с нищо повече от дрехите на гърба си. Те са платили на трафиканти да ги превозят от Либия до Европа.

Може би най-забележителната разлика между тези две бедствия е как светът реагира на тях. Правителствата незабавно похарчиха милиони за организиране на операция по търсене и спасяване, за да открият Титан, потопен някъде в северния Атлантик, дълбоко под площ, два пъти по-голяма от Кънектикът. Медиите осигуряваха непрекъснато отразяване, като една пусна часовник за обратно броене, предсказващ кога ще свърши кислородът на подводницата. Бреговата охрана и флота на САЩ и канадското правителство изпратиха самолети и лодки в района на търсене. Франция и Канада разположиха дълбоководни роботи. Хората по света гледаха и чакаха със затаен дъх...

Междувременно в Гърция властите знаеха точното местоположение на претоварената Адриана. Сега излизат шокиращи подробности за потъването на 14 юни. Разкази от първа ръка, докладвани в El Pais, показват, че гръцката брегова охрана е можела да спаси 400-750 пътници на обречения кораб, но е предпочела да не го направи.

Откриха останки, може би, на "Титан" в Атлантика

Откриха останки, може би, на "Титан" в Атлантика

Експертите оценяват получената информация

(Потъването на "Адриана" в 2:19 ч. сутринта мрачно прилича на това на "Титаник", който потъна в 2:20 ч. сутринта.)

Повечето или всички от около 100-те оцелели на Адриана бяха подпомогнати не от гръцките власти, а от частна яхта, която се отзова на сигнала за помощ. Сред оцелелите са 47 сирийци, 43 египтяни, 12 пакистанци и двама палестинци. Всички бяха мъже, които са били над палубата на Адриана. Стотици жени и деца бяха блокирани под палубата и потънаха заедно с кораба.

"Поразена съм от тревожното ниво на толерантност към сериозните нарушения на човешките права срещу бежанци, търсещи убежище и мигранти, което се е развило в цяла Европа", каза Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по правата на човека, на 19 юни, един ден преди Световния ден на бежанците . "Съобщенията за нарушения на правата на човека... сега са толкова чести, че почти не се регистрират в общественото съзнание."

Миятович продължи: "Корабокрушението край гръцкото крайбрежие от миналата седмица е още едно напомняне, че въпреки многото предупреждения, животът на хората в морето остава изложен на риск в лицето на недостатъчния спасителен капацитет и координация, липсата на безопасни и законни маршрути и солидарност, и криминализирането на НПО, които се опитват да осигурят животоспасяваща помощ. Навсякъде в Европа отблъскването по сухопътните и морските граници, насилието срещу бежанци и мигранти, отказът на достъп до убежище, лишаването от хуманитарна помощ и тормозът на защитниците на правата на бежанците са широко документирани.

Проектът за изчезнали мигранти на Международната организация по миграция определя броя на загиналите мигранти в Средиземноморието на над 27 000 от 2014 г. насам. Върховният комисар на ООН за правата на човека изчислява, че близо 1200 са загинали досега тази година при опасно преминаване по море до Испания, Италия и Гърция. Тези смъртни случаи, приблизително същият брой като загиналите на Титаник, със сигурност са недостатъчен брой. Само тази седмица се смята, че 39 мигранти са се удавили, опитвайки се да преминат от Мароко до Канарските острови в Испания.

Трагедиите на Титан и Адриана бяха много различни, но и двете бяха предотвратими. Всички пътници, независимо дали са мигранти или милионери, заслужават спасение. Глобалният отговор на изчезването на Титан трябва да бъде моделът за това как реагираме на мигрантски кораби в беда. Познаването на имената и тежкото положение на тези, които търсят убежище, е това, което кара света да го е грижа.

На потъналата край гръцкия бряг рибарска  лодка е имало близо 100 деца

На потъналата край гръцкия бряг рибарска лодка е имало близо 100 деца

Голяма мигрантска трагедия