Външните министри на Германия и Франция направиха първата си визита в Източна Украйна от началото на конфликта между Киев и проруските сепаратисти април 2014 година, съобщава „Франс прес”.

Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро посетиха Краматорск – град, който се контролира от украинската армия, информира кореспондент на световната агенция от мястото на събитието.

Двамата призоваха украинското правителство да се ангажира по-пълно за изпълнението на плана от 13 точки, съгласуван през февруари 2015 година. Според плана сепаратистите трябва да получат частична автономия в рамките на обединена Украйна. Инициативата не се подкрепя от повечето украинци.

Министрите се срещнаха с около 40 демонстранти пред сграда, помещавана от специалната мисия за наблюдение на примирието на ОССЕ. Демонстрантите протестират срещу перспективите да се предостави частична автономия на регионите Донецк и Луганск. Те носеха плакати като „Ние сме Украйна” и „Не на специалния статут на Донбас”.

По време на среща с наблюдатели от ОССЕ двамата министри бяха информирани за нарушенията на примирието и им показаха части от мини, гранати и други експлозиви, открити в района.

Посещението идва в един от най-кървавите дни през последните седмици. Двете враждуващи страни загубиха по трима бойци.

Германия и Франция посредничеха в преговорите през февруари 2015 година.