Има голям шанс за налагане на извънредно положение в САЩ. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, решен да построи стената в границата с Мексико. 

Това заяви той пред журналисти, докато обсъжда трафика на хора. 

Вероятно държавният глава ще разкрие повече в предстоящата си реч "За състоянието на съюза", която трябва да произнесе следващата седмица. 

На медиите Тръмп "препоръча" да слушат внимателно речта му, защото тя ще бъде много важна. 

Не за първи път Тръмп плаши с налагане на извънредно положение, което би му позволило да заобиколи Конгреса в постигането на плановете си. 

Предишния път обаче той внезапно се отказа отказа от плановете си, като даде възможност на Конгреса да действа. 

Припомняме, че спорът около стената и нейното финансиране между правителството и Конгреса стана причина за едномесечния шътдаун. Той наложи частично спиране работата на правителството и остави в неплатен отпуск 800 000 държавни служители. 

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси вчера заяви, че няма да има пари за граничната стена на Доналд Тръмп в сделката, която се разработва от преговарящия екип.

Пелоси обясни на Тръмп, че няма пари за стена в преговорите

Пелоси обясни на Тръмп, че няма пари за стена в преговорите

Президентът му се иска Конгресът да няма никакво значение

"Президентът му се иска Конгресът да няма никакво значение в начина, по който отговаряме на нуждите на американския народ? Не, няма начин", обясни Пелоси.

Комитетът за преговори се опитва да постигне компромис за 5,7 милиарда долара, който Тръмп търси за обещаната от него стена по границата.

Комитетът трябва да приключи работата си около 10 февруари, за да изпълни определеният краен срок от 15 февруари, след като Тръмп и законодателите се договориха миналата седмица да сложат край на 35-дневно частично закриване на правителството.

Пелоси също отхвърли като "не ставащо" предложението на президента за временна тригодишна защита на млади "мечтатели" в замяна на постоянна стена.

Тръмп предупреждава за нов шътдаун, иска си парите за стената

Тръмп предупреждава за нов шътдаун, иска си парите за стената

Тръмп заяви, че се съмнява, че ще приеме по-малко от 5,7 милиарда долара