Буквално кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп не среща никаква подкрепа в Египет и Саудитска Арабия. Това става ясно от социологическо проучване на израелската неправителствена организация Междудисциплинарен център Херцлия, цитирана от АП.

Проучването показва, че Тръмп ще има проблеми, ако спечели изборите през ноември и започне да прокарва близкоизточната си политика. Египет и Саудитска Арабия са двата най-силни и най-важни съюзници на САЩ в арабския свят.

Запитани кого предпочитат за кандидат, само 3,8% от анкетираните в Египет избират Тръмп и само 6% избират милиардера в Саудитска Арабия.

Кандидатът на демократите Хилари Клинтън получава по-голяма подкрепа. В Египет 35,7% от респондентите избират Клинтън, а в Саудитска Арабия – 30,2%.

Общата картина е, че повечето хора не подкрепят нито един кандидат, но те в крайна сметка мразят Тръмп, а 1/3 подкрепят Хилари, каза ръководителят на изследването Алекс Минц, който е директор на Института за политика и стратегия към центъра.

Минц отбеляза, че ниският рейтинг за Тръмп най-вероятно е в резултат на острите му коментари срещу мюсюлманите. След терористичните нападения в Париж и Сан Бернардино, Калифорния, миналата година, Тръмп призова за временна забрана допускането на мюсюлмани на американска територия. Той също говори против приемането на сирийски бежанци.

По думите на Минц 41% в Египет и 50% в Саудитска Арабия не подкрепят нито един от двамата кандидати.

Само 16,7% от анкетираните в Египет и 20,1% в Саудитска Арабия описват американския президент Барак Обама като добър или като много добър за мюсюлманския свят.

В проучването са участвали 471 души от Египет и 464 души от Саудитска Арабия, проведено е в продължение на 6 седмици.