Военните бази в САЩ с имена на лидери на Конфедерацията по време на Американската гражданска война няма да бъдат преименувани. Това обяви категорично президентът на страната Доналд Тръмп, информира АФП.

Американският лидер отвърна на обществения натиск за премахване на паметниците, които възхваляват робовладелството на Юга през XIX век.

Протестиращи продължават да събарят статуи в САЩ

Протестиращи продължават да събарят статуи в САЩ

Този път жертва са статуи на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис

В "Туитър" Тръмп написа, че тези бази са част от велико американско наследство и история на победи и свобода.

Моята администрация дори няма да си помисли дали да преименува тези великолепни военни обекти. Нашата история като най-великата държава в света няма да бъде подправена, закани се той.

Важността, подкрепена от Тръмп, да се запазят имената на военни бази като Fort Bragg в Северна Каролина - най-голямата военна база в САЩ - е подчертана от говорителя на Белия дом, който прочете съобщението в "Туитър" и раздаде копия с текста на репортерите.

Тя обяви, че няма как да се случи тази промяна на имената.

Исканията за промяна на имената на военните бази идва на фона на протестите в САЩ срещу полицейския произвол и расизма след убийството на Джордж Флойд по време на арест.

Насочено е вниманието към десет бази, които носят имената на генерали от Юга. Гневът на антирасистките протестиращи също е насочен и към статуи на герои от Конфедерацията по време на Американската гражданска война, а също така към флага на Конфедерацията и статуи на Христофор Колумб.

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в САЩ

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в САЩ

Статуя в Бостън е обезглавена, в Ричмънд е надраскана, подпалена и хвърлена в езеро