Американският сенатор Боб Коркър от Републиканската партия предупреди, че поведението на президента на САЩ Доналд Тръмп може да отприщи Трета световна война, пише израелският вестник "Аарец".

Председателят на Комисията за външна политика към Сената, който представлява щата Тенеси, обяви миналата седмица, че няма да се кандидатира на частичните избори през 2018 г. и ще напусне Сената след 12 г. работа в законодателния орган.

Вчера Тръмп го атакува в профила си в "Туитър". Американският лидер дори заяви, което впоследствие се оказа, че е лъжа, че сенаторът е искал да бъде подкрепен на изборите и взел решение да се оттегли, след като Тръмп е отказал да застане зад него. Медии отбелязват, че точно обратното е станало - Тръмп предложил подкрепата си за Коркър и го е помолил отново да се кандидатура, но републиканецът е отказал.

В интервю за вестник "Ню Йорк таймс" Коркър заяви, че Тръмп възприема президентството "като това, което правеше в "The Apprentice" - телевизионно реалити, което в миналото се водеше от американския държавен глава.

По-рано тази седмица сенаторът защити държавния секретар Рекс Тилърсън, след като беше съобщено, че топ дипломатът е нарекъл Тръмп "дебил" и заплашил да подаде оставка, защото държавният глава пренебрегвал важни въпроси от външната политика. Тилърсън впоследствие отрече на пресконференция.

Няма да напускам, потвърди Тилърсън и отрече да е наричал Тръмп "дебил"

Няма да напускам, потвърди Тилърсън и отрече да е наричал Тръмп "дебил"

Никога не съм обмислял да напускам този пост

Коркър каза още, че Тилърсън, военният министър Джеймс Матис и шефът на канцеларията на Белия дом Джон Кели "отделят нашата държава от хаоса".

Републиканецът предупреди, че заплахите на Тръмп към други държави могат да тласнат САЩ "по пътя към Трета световна война".