Президентът Доналд Тръмп издаде указ в четвъртък за отмяна на спорен план за включване на въпроса за гражданството в преброяването през 2020 г., съобщи Си Ен Ен.

Телевизията припомня, че промяната в политиката на Тръмп идва след решение на Върховния съд, което блокира блокира инициативата на Тръмп.

Според президента спорният въпрос би помогнал на американската администрация да има точна картина на американското гражданство.

Тръмп обмисля президентски указ за спорния въпрос за гражданството на преброяването

Тръмп обмисля президентски указ за спорния въпрос за гражданството на преброяването

В същото време днес следобед изтича наложеният от съда краен срок за разкриване на плановете

Търговският министър Уилбър Рос заяви във вторник, че Бюрото за преброяване на населението на САЩ е започнало процеса по разпечатване на въпросника без въпрос за гражданството, което се възприе като отказ на администрацията да се занимава с казуса. Но в сряда със съобщение в "Туитър" Тръмп нареди промяна в политиката, като се закани да се бори докрай.

Преброяването е използвано при разпределението на местата в Камарата на представителите на САЩ и отпускането на 800 милиарда долара за федерални услуги.

Критици смятат, че въпросът за гражданството е номер на републиканците да сплашат имигрантите да не участват в преброяването.