Централната банка на Русия обяви в понеделник, че спира покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар в опит да намали волатилността на рублата.

От началото на годината доларът нарасна с 5% спрямо руската валута. Руската валута се понижи с 2,3% до понеделник следобед спрямо щатския долар, пише Moscow Times.

"Банката на Русия реши да не купува чуждестранна валута на вътрешния пазар... от 15:00 ч. московско време на 24 януари", се казва в изявление на регулатора. "Това решение беше взето, за да се намали нестабилността на финансовите пазари".

Руската централна банка обикновено купува чуждестранна валута, използвайки приходите от износа на руски петрол и газ. Това така наречено "фискално правило" е предназначено да намали волатилността на валутата в отговор на колебанията в стойността на глобалните стоки.

Това задължава Русия да конвертира парите от продажбите на петрол в чуждестранна валута, като продава рубли, когато световните цени на петрола са над референтното ниво от около 44 долара за барел. В момента петролът се търгува на около $88, което означава, че Централната банка е продавала значителни суми рубли през последните дни - подчертавайки натиска върху валутата, подклаждан от опасенията от руска инвазия в Украйна, казват анализатори.

Решението дойде, когато руските пазари бяха в почти свободно падане в понеделник, като десетки милиарди долари бяха изтрити от стойността на най-големите фирми в страната.

Руският фондов пазар падна с 10% в един момент в понеделник.  Централната банка не даде график кога ще възобнови покупките на чуждестранна валута, заявявайки, че ще се ръководи от "ситуацията на финансовите пазари".

Търговците също масово се отказаха от руската валута преди съобщението на Централната банка, опасявайки се, че всяка руска агресия може да доведе до тежки санкции срещу руската икономика и да постави рублата под по-голям натиск.

"Негативната геополитическа ситуация, която заплашва да се влоши, оказва натиск върху активите в рубли. Само надеждно и стабилно подобрение може да предотврати по-нататъшно отслабване на рублата", каза анализаторът на BCS Investments Дмитрий Бабин.

Руските компании са загубили обща стойност от 160 милиарда долара от 1 януари, според пазарните данни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини "глобалния песимизъм" за разпродажбата на руски активи и каза, че цените на акциите ще се върнат на предишни нива, след като НАТО се откаже от враждебния си подход към Русия.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети