В рамките на няколко часа премиерът на Гърция Алексис Ципрас на два пъти намекна, че страната може да отиде към предсрочни избори в случай, че на изборите в неделя за Европейски парламент избирателите не му гласуват доверие, пише "Катимерини".

В петък сутринта Ципрас заяви пред държавната медия ERT, че "ако не получа вота на доверие, който поисках, всичко е възможно", с което допуска вероятността да се проведат предсрочни избори преди есента.

Той даде и интервю за Star TV. Но Ципрас отбеляза, че условията не са същите като през 2014 г., когато той поиска предсрочни избори след победата на европейския вот. Той поясни, че за разлика оттогава, Гърция по план ще проведе парламентарни избори през есента.

Държавният министър Христофорос Вернардакис не изключва парламентарни избори през юни вместо през октомври.

"Ние ще видим това на деня след изборите. Не изключвам това", коментира Вернардакис пред ITV.

Ципрас поясни, че изборите за Европейски парламент са и вот на доверие към политиките му. Мандатът му изтича в края на октомври.

Този месец премиерът обяви пакет с данъчни отстъпки и помощи за пенсионерите, които са най-тежко засегнатите от избухналата през 2010 г. дългова криза.

"В неделя хората може и да не гласуват за правителство, но те ще гласуват за политиките, които ще управляват страната през следващите години. Ако тези мерки бъдат отхвърлени, всичко е възможно", подчерта той.

Финалното социологическо проучване на Pulse за Skai TV показва, че основната опозиционна партия "Нова демокрация" ще спечели евровота. Консерваторите ще бъдат подкрепени от 31% от гърците срещу 24% за СИРИЗА на Ципрас. 7,5% не са решили за коя партия ще гласуват. На трета позиция е "Движение за промяна" със 7%, а след тях са "Златна зора" с 6,5 на сто. Комунистическата партия KKE е пета с 5,5%.

Проучването е проведено на 21-22 май и в него са участвали 1 208 души.