Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова вчера държавите да отхвърлят всички форми на тероризъм и заяви, че ислямофобията е голяма заплаха за света, предаде Анадолската агенция.

Чавушоглу говори на 73-та пленарна среща на Общото събрание на ООН, където беше внесена проекторезолюция срещу расизма, расовата дискриминация и ксенофобията.

Ислямофобията и расизмът вървят ръка за ръка, каза Чавушоглу, позовавайки се на атаките в Крайстчърч, Нова Зеландия от миналия месец, когато бял терорист с крайни националистически възледи уби 50 мюсюлмански поклонници.

Чавушоглу каза, че трябва да бъде направена декларация.

Не можем да пренебрегнем насилието, каза той. Трябва да имаме един общ глас срещу тези актове на насилие.

В Австрия погнаха крайнодясна група, получила дарение от нападателя от Крайстчърч

В Австрия погнаха крайнодясна група, получила дарение от нападателя от Крайстчърч

Мартин Зелнер е разследван

Тероризмът не трябва да се свързва с никоя религия. Всички трябва да отхвърлим използването на думи като ислямски тероризъм, християнски тероризъм, еврейски тероризъм или будистки тероризъм, каза Чавушоглу.

Той добави, че идеологията на тероризма няма религия, език, раса или нация.

Припомняме обаче, че турският президент Реджеп Ердоган бе критикуван заради острото си изказване след трагедията в Крайстчърч. 

По-рано Ердоган заяви, че терористът от Крайстчърч ще си "плати" за атаката, ако Нова Зеландия не го накаже, въпреки че не уточни как.

Той определи масовата стрелба, при която бяха убити 50 души в две джамии в Нова Зеландия, като част от по-широка атака срещу Турция и заплаши да изпраща обратно "в ковчези" всеки, който се опита да пренесе битката в Истанбул

Премиерът на Австралия Скот Морисън подчерта, че коментарите на Ердоган са "безразсъдни" и "изключително обидни".