Парламентът на Турция прокара спорен законопроект, който предоставя на кварталните патрули по-големи правомощия, като критици обвиняват президента Реджеп Ердоган в сформиране на лоялни "милиции", информира АФП.

Новият закон предвижда "нощни пазачи", които патрулират по улиците през нощта за предотвратяване на кражби и нарушаване на обществения ред. Звеното ще има почти същите правомощия като на полицията. Те ще могат да носят огнестрелни оръжия и ще имат право да спират и претърсват хора.

Звеното с повече от 28 000 служители, което е към вътрешното министерство и датира от повече от 100 г., значително се разшири след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г.

Законопроектът предизвика разгорещен дебат в парламента на Турция, като дори депутати започнаха да се блъскат по време на сесията във вторник.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която внесе законодателство обясни, че новите правила ще позволят на звеното по-ефикасно да помага на полицията за предотвратяване на кражби и нападения по улиците на страната.

Опозицията обвинява Ердоган в авторитаризъм със сформирането на лоялни въоръжени сили. Според опозиционни партии властите по-скоро трябва да подпомогнат полицията.