Външното министерство на Турция е привикало холандския шарже д'афер, за да се оплаче за действията на полицията в град Ротердам срещу турски протестиращи през уикенда.

Това разкриха пред Ройтерс източници от ведомството.

Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция

Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция

Никога не съм бил свидетел на подобно нещо

В дипломатическа нота външното министерство на Турция подчертава, че интервенцията на полицията е била прекомерна и призова за предприемане на правни действия във връзка с извършените от силите на реда нарушения, поясниха източниците.

Холандската полиция използва кучета и водни оръдия в неделя, за да разпръсне стотици протестиращи турци в Ротердам. Някои от демонстрантите хвърляха бутилки и камъни, има ранени и задържани, съобщиха свидетели пред осведомителната агенция.

Холандия призова гражданите си да внимават в Турция

Холандия призова гражданите си да внимават в Турция

От 11 март 2017 година има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия

Дипломатически искри между Турция и Холандия

Дипломатически искри между Турция и Холандия

Двете страни втвърдиха тона

"Хюриет" пояснява, че Турция е изпратила две дипломатически ноти на Холандия във връзка с разразилия се дипломатически скандал. Холандският дипломатически представител е извикан във външното министерство за трети път.

В първата нота Анкара се оплаква, че отношението на холандските власти към турски министър е в нарушение на международното право, а втората е за превишените от холандската полиция правомощия.

Турция също очаква официално писмено извинение от холандските власти.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган нарече Холандия, че реагира като "бананова република" и че ще бъде изправена пред санкции.

Очаква се Турция да наложи санкции срещу Холандия в областта на сътрудничеството и конкретно разузнаването, а също така да не се допускат самолети с холандски политици да използват въздушното пространство на турската република.

Турция привика холандския шарже д'афер

Турция привика холандския шарже д'афер

Ердоган нарече холандците "нацисти и фашисти"

Припомняме, дипломатическият скандал между Турция и Холандия се разрази през уикенда, след като Хага обяви, че няма да позволи на външния министър Мевлют Чавушоглу да участва на мероприятие в Ротердам във връзка с референдума в Турция. Още в петък местните власти в Ротердам забраниха да се проведе мероприятието. След решението на холандските власти турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацисти и фашисти". В Холандия крайнодесни политици се обявиха за експулсиране на турския посланик. Холандските власти използваха сълзотворен газ срещу протестиращи турци до консулството на Турция в Ротердам, където бяха засилени мерките за сигурност. Кметът на града дори обяви извънредно положение. Протестите бяха във връзка с решението на холандските власти да не се пуска турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая в турското консулство в Ротердам.