Известният критик на Кремъл Николай Глушков е удушен в дома си в Югозападен Лондон от неизвестен извършител, който е сложил каишка за куче около врата му в опит да се "симулира" така, че да изглежда като самоубийство, пише "Гардиън".

Тялото на Глушков бе открито на 12 март 2018 г. в дома му в Ню Молдън. Дъщеря му Наталия Глушкова заяви на изслушване, че тя и Денис Трушин са се появили същата вечер в жилището, тъй като са се тревожили. Те открили тялото на Глушков.

Няма връзка за момента между смъртта на Глушков и отравянето на Скрипал

Няма връзка за момента между смъртта на Глушков и отравянето на Скрипал

Не са открили следи от влизане с взлом в жилището

Аутопсията е открила белези, които говорят за убийство. Парамедик, пристигнал в жилището, веднага се е обадил на полицията, тъй като е усетил, че на мястото има подозрителни неща.

Вярва се, че убиецът на Глушков го е атакувал отзад и го е удушил. Глушков е изпил леки успокоителни и малко алкохол, но това не е изиграло роля в заключението на разследването, че е извършено "незаконно убийство".

Британската полиция разследва смъртта на Глушков като убийство

Британската полиция разследва смъртта на Глушков като убийство

Причината за смъртта е свързана със странгулация (удушаване)

Глушков бе близък приятел с олигарха Борис Березовски, който бе открит мъртъв през 2013 г. Глушков, Березовски и Александър Литвиненко, убит през 2006 г. с радиоактивен полоний-210 в чай, бяха опоненти на руския лидер Владимир Путин. И тримата са мъртви.

Седмица пред Глушков да бъде убит, двама руски агенти отровиха Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Следователи вярват, че Глушков също може да е жертва на професионален убиец, изпратен от Москва, но за момента британските власти не са установили заподозрян или заподозрени. Установени са 537 лица по време на 3-годишното разследване, но няма конкретен заподозрян. Също не са установени и мотивите за убийството на Глушков.

Днес Глушкова заяви, че разследването е потвърдило, че баща й е убит.

Русия разследва опита за убийство на Юлия Скрипал и убийството на Глушков

Русия разследва опита за убийство на Юлия Скрипал и убийството на Глушков

Глушков беше приближен на покойния руски бизнесмен Борис Березовски