Украинските разузнавателни служби поддържат връзка със заловените бойци от стоманодобивния завод "Азовстал" и Киев прави всичко възможно, за да осигури освобождаването им. Това заяви украинският вътрешен министър Денис Монастирски, цитиран от "Ройтерс".

Остава несигурна съдбата на стотици украински бойци, задържани от Русия в средата на май, след като получиха заповед да прекратят отбраната на завода и да се предадат.

Монастриски обясни, че чрез разузнавателните служби Киев получава информация за условията в ареста, храненето и възможностите за освобождаване на бойците.

Макрон и Шолц искат освобождаване на пленниците от "Азовстал"

Макрон и Шолц искат освобождаване на пленниците от "Азовстал"

Bild: Кремълският диктатор шантажира двамата държавни глави

Убедени сме, че всички те ще се върнат тук, в Киев, и правим всичко възможно за това, категоричен бе той.

През май Русия съобщи, че близо 2000 украинцски бойци са се предали след последни сражения сред руините на Мариупол след седмици, прекарани в бункери и тунели под огромния стоманодобивен завод "Азовстал".

Киев настоява бойците да бъдат върнати при размяна на пленници. Някои висши руски депутати поискаха част от войниците да бъдат съдени.

Кремъл увери, че бойците, които са се предали, ще бъдат третирани в съответствие с международните стандарти.

Краят на сраженията в Мариупол - най-големият град, който Русия превзе след инвазията си в Украйна на 24 февруари, даде на руския президент Владимир Путин рядка победа след поредица от неуспехи по време на бойните действия, продължаващи близо три месеца.

Пълният контрол над Мариупол дава на Русия контрол върху сухопътен маршрут, свързващ Кримския полуостров, който Москва превзе през 2014 г., с континентална Русия и части от Източна Украйна, държани от проруските сепаратисти.

Русия: Близо 2000 украински бойци от "Азовстал" се предадоха

Русия: Близо 2000 украински бойци от "Азовстал" се предадоха

Спасени са и 177 цивилни