Украински медицински заведения изхвърлят неизползвани ваксини срещу COVID-19, след като лекари не се явиха на собствените си ваксинации, заявиха депутатите от управляващата партия в понеделник, съобщава "Ройтерс".  

Украйна тъкмо започна да ваксинира своите 41 милиона граждани, след като миналата седмица получи първата партида от 500 000 дози AstraZeneca, произведени от Индия, но е изправена пред ваксинен скептицизъм, предшестващ пандемията.

Правителството даде приоритет на медицинските работници от първа линия, но цитира статистика, която показва, че 47% от украинците не искат ваксината

"За нас е важно да разберем, защо лекарите отказват да бъдат ваксинирани", коментира Александър Корниенко, ръководителят на партията "Слуга на народа" на президента Владимир Зеленски.

"Това е много лошо, но няма друга възможност ... ако човек не се появи, флаконът може да е отворен 2-3 часа, след което трябва да се изхвърли", коментира председателят на парламентарния здравен комитет Михайло Радуцки.

Общо 3141 дози са поставени на 28 февруари, включително само 90 през последните 24 часа, показват данните на министерството на здравеопазването.

Здравният министър Максим Степанов заяви, че правителството работи, за да гарантира, че ваксините няма да бъдат изхвърляни, добавяйки, че това се е случвало и в други страни. В понеделник той е ваксиниран по телевизията и заяви, че и Зеленски скоро ще се ваксинира.

"Доказах със собствен пример, че ваксината, с която се ваксинираме е абсолютно безопасна, това е ефективна ваксина", каза той.

Значителна част от населението на Украйна, подобно на много постсъветски републики, традиционно се пази от ваксини, страхувайки се от странични ефекти от некачествени лекарства. Подобно недоверие позволи на огнище на морбили да прерасне в епидемия през 2019 г.

Случаите на COVID-19 се засилиха след затишие по време на строго блокиране в началото на годината, особено в Киев и Западна Украйна, където правителството създаде мобилни болници, за да се справи с остър скок в случаите. Към 1 март Украйна е регистрирала 1,3 милиона случая с 26 050 смъртни случая от COVID-19.

"В северния град Чернигов само 87 от 280 лекари се съгласиха да бъдат ваксинирани", заяви секретарят на градския съвет на 24 февруари.

Украйна забрани използване на коронавирус ваксини от "агресора" Русия

Украйна забрани използване на коронавирус ваксини от "агресора" Русия

Забранява се регистрирането на ваксини от "държави агресори"