Управляващата партия в Сирия "Баас" и съюзниците й спечелиха парламентарните избори, провели се в неделя, предаде АФП.

Избирателната активност е била малко над 33%, значително по-ниска от тази на предишните избори през 2016 г. , когато тя е била над 57%, обявиха от Централната избирателна комисия.

Намиращата се в изгнание опозиция нарече вота и резултатите от него "маскард". По данни на избирателната комисия партията "Баас" на президента Башар Асад и съюзниците й, обединени в блока "Национално единство" са спечелили 177 места в 250-членния парламент. Имената на новите депутати бяха обявени от председателя на Висшата съдебна комисия, натоварена с провеждането на изборите, съдия Самер Зумрик. Той уточни, че изборите са били проведени повторно в Алепо и провинцията Дейр Езур поради неочаквано увеличаване на бюлетините.

Белият дом: Изборите в Сирия не бяха честни

Белият дом: Изборите в Сирия не бяха честни

Натиск от САЩ над Башар Асад

Изборите бяха организирани, след като правителството в Дамаск успя да възстанови голяма част от територията си, загубена в началото на войната. В същото време страната все още се бори с наложените международни санкции и с рушащата се икономика.

Международните наблюдатели коментираха, че сред победителите във вота е и бизнесменът Хусам Катирджи, който попада под санкциите на Европейския съюз. От Брюксел го обвиняват, че се занимава с нелегална оръжейна търговия, боеприпаси и гориво, като снабдява както режима, така и другите участници в конфликта, включително "Ислямска държава".

Седем загинали и 85-ма ранени при атентат в Сирия

Седем загинали и 85-ма ранени при атентат в Сирия

На фона на изборите в страната

Това бяха третите парламентарни избори от началото на конфликта през 2011 г., който отне живота на 380 000 души и прокуди в чужбина милиони сирийци. В изборния ден бяха отворени 7000 избирателни секции.

Опозиционната Сирийска национална коалиция написа в "Туитър": "Милиони сирийци са гласували с краката си, бягайки далеч от родината си. Други бяха принудително преместени далеч от родния край в резултат на терористичната дейност на Асад и на спонсорите му от Русия и Иран".