Правителството на Бахрейн е обвинено в систематически тормоз над хора участвали в демонстрациите срещу режима. Една от най уважаваните хуманитарни организации, Медици без граници, изтъква, че въоръжените сили лоялни на управляващите редовно са тероризирали пациенти в болниците ранени по време на протести.

Според представител на организацията, болниците са се превърнали в място на страха. Силите на реда контролират основните здравни заведения. Наблюдава се кой влиза и излиза. На много от пострадалите е нанасян побой по три пъти на ден, допълва представителят на организацията в Бахрейн.

Пациент който се опитвал да напусне болницата, е хванат и бит както във здравното заведение, така и по-късно в затвора.

Хора нуждаещи се от спешна помощ, поради страх от репресии, не се осмеляват да посетят болничните заведения.

Много от пациентите са изкарвани от болницата от военните, и по късно връщани с много по тежки наранявания.
За разлика от страни като Тунис и Египет където про демократичните сили успяха да свалят авторитарните режими, то в Бахрейн властта успя да стъпче движението за независимост. В страната управлението е съсредоточено в ръцете на едно сунитско малцинство, докато основната част от населението са шиити. За да бъдат подтиснати народните протести, Бахрейн потърси помощ от Саудитска Арабия, страна в която сунитите са мнозинство.

Тези дни, САЩ включиха Бахрейн в списъка на страните нарушители на човешките права, наред със страни като Иран, Северна Корея, Зимбабве и Сирия.