Управляващите партии в Италия спечелиха битка срещу икономическия министър за необходимите ресурси да финансират скъпите си предизборни обещания, информира "Политико".

Решението най-вероятно ще вбеси Брюксел и ще притесни пазарите.

Вчера вечерта Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" принудиха технократа Джовани Триа да приеме бюджета за 2019 г. с дефицит 2,4% от БВП - много по-висок от поискания от икономическия министър дефицит от 1,6 на сто.

Кабинетът, включително Триа, се подписаха под документа, който очертава рамката на бюджета за 2019 г. Проектобюджетът трябва да бъде представен на Брюксел до 15 октомври и на парламента в Рим до 20 октомври преди да бъде одобрен до края на годината.

"Днес Италия се промени, ние подготвихме бюджет за народа", каза лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо след срещата на кабинета пред поддръжници и депутати, развяващи флагове пред сградата на правителството.

"Тези 2,4% са победа за италианските граждани. Този бюджет ще позволи на икономиката да расте и инвестициите да се увеличат", добави той.

2,4% е под изисквания от ЕС таван от 3%, но може да разтревожи Европейската комисия, тъй като Рим постепенно се отклонява от пътя на намаляване на дълга, който е около 130% от БВП - най-високият в еврозоната след Гърция.

Италия се нуждае от голям бюджет, за да може управляващите партии да изпълнят предизборните си обещания, включително основен базов доход за безработните от минимум 780 евро на месец и намаляване на данъците върху доходите на около 1 милион работници.

Ди Майо съобщи, че 10 милиарда евро ще бъдат отделени за плана за универсален базов доход, който е основен приоритет на партията. Той добави, че детайлите на бюджетния план все още са предмет на преговори. Обещанията на "Пет звезди", ако бъдат изпълнени, ще струват на Италия допълнителни 20 милиарда евро.