В Бразилия отчитат ръст на смъртните случаи, причинени от скорпиони, пише "Гардиън".

Специалисти в латиноамериканската държава предупреждават за увеличаване на опасността от разпространение на смъртоносни скорпиони в градските центрове.

Смъртните случаи, причинени от ужилване от скорпион, са се удвоили за последните четири години от 70 през 2013 г. на 184 през 2017 г. Случаите на ужилване са се увеличи от 37 000 през 2007 г. на 126 000 през миналата година.

През миналата седмица загина четиригодишно момиченце в щата Сао Пауло, което още повече обезпокои властите, тъй като в малките градове няма противоотрова.

Четири опасни вида скорпиони има в Бразилия, но жълтият скорпион (Tityus serrulatus) се е доказал като изключително смъртоносен. Традиционно хабитатът му е в саваните, но вече се е адаптирал и оцелява в канала, в отпадъци и разрушени сгради в градски райони.

С обезлесяването и разширяването на градските центрове този скорпион увеличава присъствието си, алармират бразилски учени, които предупреждават, че ситуацията ще продължи да се влошава, тъй като зачестява контактът между скорпионите и хората. Малките деца са особено уязвими.