Властите в столицата на Индия Делхи затвориха всички училища и колежи за неопределено време на фона на влошаващите се нива на замърсяване на въздуха, съобщава БиБиСи.

Строителните работи също са забранени до 21 ноември, но е направено изключение за проекти, свързани с транспорта и отбраната. Само на пет от 11-те електроцентрали на въглища в града е разрешено да работят.

Токсична мъгла е задушила Делхи от фестивала на Дивали.

Нивата на PM2,5 - малки частици, които могат да запушат белите дробове на хората - в Делхи са много по-високи от указанията за безопасност на Световната здравна организация (СЗО). Няколко части от града регистрираха цифри, близки или по-високи от 400 във вторник, което е категоризирано като "тежко".

Цифра между нула и 50 се счита за "добра", а между 51 и 100 е "задоволителна", според индекса за качество на въздуха или AQI.

Комбинация от фактори като автомобилни и промишлени емисии, прах и метеорологични условия правят Делхи най-замърсената столица в света. Въздухът става особено токсичен през зимните месеци, тъй като фермерите в съседните щати изгарят стърнища. А фойерверките по време на фестивала на Дивали, който се случва по същото време, само влошава качеството на въздуха. Ниската скорост на вятъра също играе роля, тъй като улавя замърсителите в долната атмосфера.

Тази година замърсяването е толкова ужасно, че предизвика строго предупреждение от Върховния съд на Индия, който нареди на държавните и федералните правителства да предприемат "непосредствени и спешни" мерки за справяне с проблема.

След изслушване е свикана среща от Комисията за управление на качеството на въздуха в Делхи и бяха обявени спешни мерки. Други мерки, обявени от групата, включват забрана за влизане на камиони в Делхи и съседните щати Утар Прадеш, Пенджаб, Хариана и Раджастан до 21 ноември, с изключение на тези, превозващи стоки от първа необходимост.

Панелът също така насочи Делхи и други щати да "насърчат" работата от вкъщи за 50% във всички частни офиси, които попадат в региона на националната столица през периода.