Най-доброто училище в Единбург, Шотландия, Обединено кралство, вече няма да преподава на учениците си "Да убиеш присмехулник" с награда Пулицър от Харпър Ли и "За мишките и хората" от Джон Стайнбек заради расизъм в текстовете, съобщават "Индипендънт", "Телеграф" и медиите на Острова.

Алън Кросби, ръководител на учебната програма по английски език в гимназията Джеймс Гилеспи, смята, че някои романи са "проблематични".

Както се съобщава от The Herald, целта е да се "деколонизира" учебната програма с фокус върху учебния материал, който по-добре представя пълния спектър от човешки опит.

Той коментира, че тези книги "се преподават по-рядко, тъй като тези романи са проблематични по отношение на деколонизирането на учебната програма. Главните им герои не са цветнокожи. Представянето на цветнокожи хора е само за този период, а използването на думата с Н (негър) и използването на мотива за белия спасител в "Да убиеш присмехулник" - това ни накара да решим, че това наистина не са текстове, които искаме да преподаваме."

Стивън Кели, директор на Liberton High, Единбург, казва, че искат да гарантират, че всички ученици са представени чрез учебната програма. "Нашето училище стана много по-разнообразно, което според мен е нещо добро".

"Когато представяме нашата учебна програма, ако съм млад чернокож в моето училище и разглеждам учебната програма, било то английски, било то история, било то съвременни изследвания, било то каквото и да е, виждам ли себе си представен?"

"И така, за нас става въпрос за разработване на антирасистка култура, която признава понятията за стереотипност, представите за бялоцентрични нагласи, представите за белите хора като по-важни, понятията за представителство."

"Не казвам, че бихме забранили "Да убиеш присмехулник" или "За мишките и хората", но ако ще преподавате нещо като бяло спасителство, може да използвате тези книги като пример."

Светът се е развил драстично през десетилетията, така че литературата, която предлагаме на децата, трябва да изобразява това, обяснява Кели.

Междувременно учители активисти от окръг Кинг, Вашингтон, САЩ коментираха пред ЕнБиСи и "Кроскът", как провеждат уроци по раса и равнопоставеност в началните класове.

Учителката от Кент Джоан Барбър използва протестите на Black Lives Matter миналата година, "за да преподава повече за расата" на учениците от втори клас.

"Желая да бъда онзи учител, който води тези тежки разговори", каза тя. "Бих направила огромна лоша услуга на моите ученици, ако не им дам информация". "Расовата история" е "също толкова важна, колкото четенето или математиката".

Барбър учи 7 и 8-годишни, че робството "е довело до институционален расизъм и имплицитна пристрастност". Тя също така "въвежда расата и справедливост във всеки предмет" и "всеки ден в нейния клас е изпълнен с расово образование".

Патриша Шелтън, разработчик на учебна програма в Bellevue School District, коментира, че "работим много усилено в 5, 8 и 11 клас, за да децентрираме традиционната бяла перспектива и да центрираме гласовете на цветнокожите."

Колегата на Шелтън, капиталовият специалист Шомари Джоунс, заяви, че успешно е премахнал произведения като "Приключенията на Хъкълбери Фин" на Марк Твен и "Да убиеш присмехулник", тъй като съдържат  думата с Н (негър).

"Имаше толкова много случаи на ученици да се чувстват допълнително потиснати от това, че са в класната стая, където тези книги се четат на глас, продължават расовата травма и расовата несправедливост."

Учителите и администратори активисти срещат съпротива от страна на родители, които твърдят, че такова образование е лява индоктринация.

Подобна битка се води в окръг Лоудън, Вирджиния, предградие на Вашингтон, окръг Колумбия. Ядосаните родители присъстват на неотдавнашно заседание на училищния съвет, за да поискат отговори, но членовете на борда бягат и е повикана полиция да отстрани присъстващите.

"Няма да отстъпим от борбата за правата на нашите ученици и ще продължим да се фокусираме върху равенството".

Обявиха детските книги на Инид Блайтън за расистки - британците се възмутиха

Обявиха детските книги на Инид Блайтън за расистки - британците се възмутиха

Появата на Black Lives Matter засилва натиска срещу културата и историята на Британия