Членовете на Европейския парламент (ЕП) не признават резултатите от изборите в Беларус и считат президента Александър Лукашенко за персона нон грата в Европейския съюз. Това се казва в съвместно изявление на партиите от ЕП, разпространено в понеделник в Брюксел, съобщава ТАСС.

"Президентските избори на 9 август не бяха нито свободни, нито справедливи и надеждни доклади сочат победа на Светлана Тихановская. Следователно ние не признаваме Александър Лукашенко за преизбрания президент на Беларус и го считаме за персона нон грата в Европейския съюз."

"Ние се присъединяваме към белоруския народ в искането им за нови и свободни избори под надзора на независими наблюдатели", се казва в съобщението.

Тихановская е готова, иска да ръководи Беларус

Тихановская е готова, иска да ръководи Беларус

Властите и силите за сигурност да се откажат от Лукашенко, ще им простят миналото поведение

Почти всички задържани в Беларус по дела за административни нарушения за участие в неразрешени масови акции вече са освободени. Това съобщи в понеделник пресслужбата на Главна прокуратура на републиката.

"Генералната прокуратура, в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, проведе дейности по освобождаване на граждани, задържани в административни производства за участие в неразрешени масови мероприятия. Почти всички тези лица вече са освободени", се казва в съобщението.

Лукашенко предупреди, че силите за сигурност ще реагират на провокациите "по подходящ начин", информира БЕЛТА, а служителите са били умишлено провокирани към насилие.

Лукашенко: Докато не ме убиете, няма да има други избори

Лукашенко: Докато не ме убиете, няма да има други избори

Няма да прави нищо под натсик, може да се промени конституцията и да сподели правомощия