Европейският съвет одобри споразумение между Европейския парламент и Европейската комисия за обособяване на нова европейска гранична служба и брегова охрана, съобщават световни агенции.

Очаква се новата агенция да заработи от това лято. Европейската гранична служба и бреговата охрана ще включват новата агенция, изградена на базата на действащата сега Фронтекс.

Страните членки ще продължат суверенно да пазят границите си. Но новата агенция ще предоставя помощ на всички държави членки и ще може да установява и да се намесва при слабости преди да е станало твърде късно.

Споразумението за създаване на европейска гранична служба показва, че Европа е готова да действа бързо и решително за справяне с общите предизвикателства, заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това е идея, чиито време настъпи. Комисията обяви през май 2014 година и по време на кампанията по избирането ми, че трябва значително да укрепим и развием Фронтекс в оперираща европейска гранична служба...Европа разглежда защитата на границите си като обща мисия на солидарност, добави Юнкер.

Новата служба се очаква да установи липсващата връзка в опазването на външните граници, така че хората да могат да продължат да живеят и да се движат свободно в ЕС.