Много бежанци продължават да пристигат на гръцките острови с лодки, ден преди да влезе в сила споразумението на Европейския съюз с Турция, предаде БНР в кореспонденция от Гърция.

Фериботи, натоварени с мигранти, пътуват и към пристанище Пирея, където в палатки и скаладове са настанени над 5 хиляди души.

Бежанците в лагера "Идомени" до границата с Македония са разочаровани от решението на вчерашната среща. Сред хората там цари напрежение и безнадеждност.

Сирийците с право на бежански статут получиха гаранции, че ще достигнат до Германия, но останалите мигранти разбраха, че пътят към Европа за тях е затворен. 500 афганистанци сами поискаха да бъдат върнати в Атина и оттам -  в родината им.

Гръцките власти, съвместно с доброволци от неправителствени организации, продължават да  раздават брошури на арабски език, в които призовават всички да се изтеглят от македонската граница в приемни центрове.

Премиерът Алексис Ципрас определи решенията на вчерашната среща на върха в Брюксел, като "дипломатическа победа за Атина".

От опозиционните партии обаче не са удовлетворени напълно, защото според техни депутати, няма решение за над 45-те хиляди бежанци, които вече са в Гърция.

Днес в редица  гръцки градове има демонстрации от активисти на Комунистическата партия. Митингите са в подкрепа на мигрантите и с искане за отваряне на всички европейски граници за тях.